Facebook
Twitter
SBS SziKo Tim dvostruki šampioni
2009.10.12.

Prestižno takmičenje  “Maconka – Veliki Šaranski Boili kup” po trinaesti put održano je na jezeru Maconka u Madjarskoj. Svoju reputaciju,ovo jezero je steklo rekordnim ulovima,što je ovo mesto učinilo popularnim i nezaboravnim. Ovaj kup je bio isti, uprkos niskom vodostaju i nedostatku padavina koji su bacili senku na takmičenje ali je svakako novi rekored postavljen. Mi, SBS SziKo Tim, smo učestvovali i na kraju pobedili i postavili još jedan rekord. Ukoliko želite da znate kako smo to postigli, kako smo ostvarili ovaj veliki uspeh da pobedimo na najverovatnoje najtežem takmičenju svih vremena pročitajte ovaj članak i ja ću vam otkriti tajne naše pobede.

 

Izbor mesta je prvi koji utiče na konačan rezultat. Prvo uvek izvlačimo da vidimo koji će biti redosled biranja mesta, onda timovi markiraju mesta sami na mapi. Prvi krug biranja nije nam nastrojen, poslednji smo na biranju. Postoje takmičenja gde je bitnije da izbegnete jake ekipe za komšije, ovde je to bilo drugačije, svaka ekipa bez izuzetaka je bila sačinjena od jakih i iskusnih šarandžija.


Ova slika pokazuje veoma poznate i ekstremno jake ekipe

Imali smo dilemu pri izboru između dva mesta, prema redosledu od ranije. Jedno je bilo da sednemo pod branu, koje je bilo pretrpano zbog nivoa vode. Drugo je bilo da zabodemo svoju zastavicu pored ekipe Halcarpone, tim koji se već dokazao prethodnih godina. Oni su dobro prošli na prethodnim  Haladás [Progress] K-karp Big Carp Kupovima prethodne dve godine. Odluka je teškom mukom doneta zato što ekipa Halcarpone svoje boile uglavnom zasniva na proizvodima SBS-a. Na kraju smo izabrali poziciju do Halcarponea, zato što nismo imali nikog sa desne strane i šansu da privučemu ribu sa većeg prostora nego pod branom.


Stvarno smo imali veliku vodenu površinu i pokušali smo da pecamo najbolje što smo mogli.

Međutim, mesto je imalo i svoje negativne strane takođe, morali smo da se borimo sa plitkom vodom za razliku od ostalih timova. Ovo je veoma bitno kad naiđe hladan talas, plitka voda brže menja temperaturu i može uticati na hranjenje ribe negativno po nas. Za razliku od drugih timova, koji su mesto birali pre nas, mi smo rizikovali i pecali daleko na spotu kod ˝B˝ ostrva.


 

Ostrvo ˝B˝  sa desne strane (ostrvo Boila). Nijedan tim nije pobedio sa ove pozicije.

Primetili smo prve pozitivne znake kada smo bili da postavimo bovu čamcem, jedan veliki šaran ili više njih  nam se pokazao u roku od par minuta. Priznajem, da nisam ovo video postavio bih bovu na mesto koje je dublje za nekih 10-15cm. Moja odluka je ta i da se tu hrani pošto se na tom mestu menja dno, prelazi iz tvrdog u glinu. Znao sam da ukoliko ima dovoljno šarana u blizini da ću ih privući na spot. Našli smo glinenu površinu veoma blizu obale kod Andriša. Sledeći korak je bio hranjenje.

Promenuli smo taktiku u odnosu na prethodni put. Kako se  Squid%Octopus baziran na Lobworm miksu pokazao fantastično na prolećnom takmičenju zadržali smo ga, međutim, pripremili smo još jednu boilu koja nam se pokazala već ranije i morali smo da je koristimo na ovom kupu. U vezi ovog mamca smo dobili i povratne informacije sa 48-časovnog takmičenja, SBS Pontymánia [Carp Mania] , kada je više od 500Kg uhvaćeno i pušteno, ovo je bila Bio Big Fish boila. Ove dve boile su nam bile dovoljne, ali nismo mogli ni da zapostavimo dobro poznatu M1 boilu.

 


Veliki je problem kada se hrani sa tri mamca, pošto su potrebne velike količine, kada jedan mamac ˝krene˝ potrebne su velike količine, molimo vas da zanemarite nered pošto ovo nije takmičenje sa puno slobodnog vremena 

Naša dilema je bila, kako da hranimo dva hranilišta sa tri mamca? Govorim o dva hranilišta pošto mislim da je više od toga neozbiljno, zato što odvuče ribu i smanjuje šansu za pobedom. Nismo imali drugog izbora nego smo počeli da hranimo jedno mesto sa Squid & Octopus i Bio Big Fish, pošto su na sličnoj bazi (uglavnom na ribljim brašnima). Međutim imali smo na umu dobro isprobani metod, osnovni miks napravljen od:

 

 

Squid & Octopus:

 • - 5 kg Squid & Octopus Nitro Method Mix
 • - 1 kg Squid & Octopus Carp Peleti
 • - 2 kg CSL Peleti 5 mm i 16 mm miscellaneously
 • - 2 l Squid & Octopus CSL Groundbait mixer
 • - 0.5 l Squid & Octopus Spod Juice
 • - 0.25 kg Squid & Octopus Boile 20 mm
 • - 0.5 kg Squid & Octopus Boile 20 mm topive
 • - 0.25 kg Squid & Octopus Boile 14 mm
 • - 0.25 kg Bio Big Fish Boile 20 mm
 • - 0.5 kg Bio Big Fish Boiie 20 mm topive
 • - 0.25 kg Bio Big Fish Boile 14 mm
 • - 2 kg Halibut peleta 20 mm

M1

 • - 5 kg M1 Method Mix
 • - 1 kg M1 Red Peleta
 • - 2 kg CSL Peleta 5 mm and 16 mm miscellaneously
 • - 2 l Frankfurtska kobasica  CSL Groundbait mixer
 • - 0.5 l M1 Spod Juice
 • - 0.5 kg M1 Boilie 20 mm
 • - 1 kg M1 Boilie 20 mm soluble
 • - 0.5 kg M1 Boile 14 mm
 • - 2 kg Halibut peleti 20 mm

Kada je osnovna prihrana bila spremna morali smo samo da sačekamo sirenu da označi početak takmičenja. Nismo morali puno da čekamo na prvi ulov, tako sledeći i itd. … Rezultati posle prve noći su bili dobri po nas, međutim iznenadio nas je rezultat A’la Carp Tima, imali su osetnu razliku, delovalo nam je da ih je nemoguće stići. Sledećeg dana ulov je bio gotovo isti.

 


Gyurka je radio sve što je bilo u njegovoj moći. Borio se sa plitkom vodom, hvatao i odlagao ribu za ribom.

 


Ako malo pažljivije pogledate sliku videćete da oguljene boile nisi privlačile samo šarana nego i patke. One su se nalazile u oblasti gde se šaran hranio.

Uzbuđenje je bilo dok smo napredovali na listi i bili izjednačeni sa Sip Carp Timom dok su nas ostali timovi pratili, kako smo se približavali kraju razlika se smanjivala u odnosu na Ujka Nituovu ekipu. Tokom poslednje noći  nadali smo se da možemo da ih sustignemo zato što se prednost smanjivala konstantno. Međutim, zbog tople noći bili  smo pali, povećali su prednost drastično. Andriš, kolega iz tima, sa najmanje samopuzdanja nam je govorio kako ne možemo da ih stignemo i kako treba da se fokusiramo na ostale timove. Uprkos ovoj činjenici zvanični pomoćnik György Bessenyei koji poseduje neverovatnu izdržljivost i pozitivan pristup i moja malenkost smo govorili kako nikad ne treba govoriti da je nemoguće u takmičenju. Kup je gotov tek onda kada to i sirena označi.


S vremena na vreme šarani teži od 10Kg

Sve smo uložili i odradili sve pripreme za poslednju noć. Spremili smo optimum hrane, prema pravilniku, stavili veliku koločinu boila i razmišljali o tome kako da već komplikovanu kombinaciju učinimo neodoljivom opreznom šaranu.


…nismo mogli da uhvatimo priključak sa pobednicima.

Naš optimističan pristup je bio pod upitom, zato što su nam govorili (svi koji su prolazili) da dolazi hladniji talas i to je značilo da svi mi koji pecamo u plićoj vodi ćemo se naći u problemu. Međutim, čak ni loše vreme nije moglo da utiče na našu odlučnost. Samo ponekad pijem energetska pića, sada je bio pravi trenutak za tako nešto. Poslednje noći bi mogli da izgubimo sve. Kako je stigao suton tako su i ulovi postali učestaliji. Posle trećeg ulova stišali smo indikatore, koji su izluđivali ostale takmičare, i izvlačili ribu u tišini. Za dva sata sakovi su bili puni i morali smo da tražimo vanredno merenje.


Još jedan izazov za Gyurku, morao je da drži ribu tokom obaveznog slikanja.

I onda se sve okrenulo, temperatura je opala do tačke kada smo i kroz termo odela osetili hladnoću.U minuti je riba prestala da radi. Andriš je odmah rekao ¨o ovome sam ti govorio, ovo je kraj, ova hladnoća će oterati ribu˝. Nisam se predavao, nastavio sm da hranim ribu tesirajući do maksimuma kombinaciju mamaca i dipova. Kada sam bacio pogled video sam člana susedne Halcarpone ekipe, Árpi Szalaya, kako pleše sambu i pita ˝da li kod vas uzima? Kod nas je totalno prestala. ¨ Ovo nas je obeshrabrilo još više. Riba ne uzima ni njihov mamac. Bićemo u problemu. Rekli smo mu o našoj situaciji i posavetovali ga da proba sa promenom mamca, da počne da koristi neki koji dosad nije koristio. Mi smo odradili isto to. Bio je veoma neraspoložen kada je odlazio, ali smo ga videli da je počeo da koristi naše dipove. Dobili smo ribu. Andriš je odmah upitao˝na šta smo je dobili?˝, odgovorio sam mu na AV1 dip. Moguće da je samo slučajnost, juče smo ga isprobali. ¨Možda ste ga juče probali, ali danas je dosta hladnije. Zapamtite, AV1 toffee dip nam je pomogao na kupu u Srbiji kada je bilo takođe hladno¨. Rekao je da je onda u redu. Svi štapovi su bili opremljen sa novim macima nadipovani AV1 dipom, i dok smo sredili sve štapove akcijaje je već počela.


Više od svega, upecali smo ribu koja nam je poboljšala prosek

I tako je trajalo sve dok nismo zatražili novo vanredno merenje. Onda nam je Árpi, iz Hlacarpone ekipe, pritrčao i pitao ˝na šta ste ga dobili, kako je to moguće?˝. Ne mogu lagati pa neću ni pokušavati, ali sam okrenuo stvari u našu korist:

   -Da li imate SBS AV1 Dip?

   -Naravno da ga imamo!

   -Umočite mamce u njega.

   -Nemoj mi reći da je to tajna. Probao sam sa slatkim dipom, jagodom pre par minuta i nije ga ni pipnuo. Zašto bi onda uzimao na ovaj, takođe je sladak.

   -Arpi! Veruj mi, trči, umoči svoje boile, ali nomoj da uhvatiš više od nas J

Onda  su brzo otišli sa neverovatnimm osmehom ka štapovima. Minut posle toga čuo sam kako im zuji jedan alarm, zatim još jedan, … i tako dalje. U Međuvremenu mi smo hvatali bez prestanka. Riba je uzimala non-stop. Napravili smo neke izmene, na pastu smo sipali AV1 Dip, i sve zajedno zamešali i sve na kraju umočili u dip. Privlačnost ovih kombinacija je trajala do kraja kupa i privlačila ribu konstantno. Ovako smo napravili ˝šampionsku˝ kombinaciju.


Stvari koje su vam potrebne: M1 14mm boila,kukuruz podizač, M1 pasta, AV1 bait dip...

 


Navicite boilu i kukuruz na dlaku...

 


...zapamtite uvek kukuruz ide do stopera

 


Sipajte AV1 dip na M1 pastu...

 


… sve to izmešajte

 


Umotajte ovu kombinaciju preko boile i kukuruza tankim slojem...

 


… Izgledaće ovako

 


Stisnite ostatak paste, koji takođe sadrži AV1 dip, oko olova

 


Ovo je dovoljna količina. Ako nemate propisno olovo, obložite obično duguljasto olovo masom i ne plašite se neće spasti.

 


The last step is to soak the pasted bait into the dip …

 


Poslednji dip je bitan zbog toga što pri padanju kroz vodu ostavlja rep mirisa koji je namenjen ribi  u srednjem sloju i privlači čak i najopuštenijeg šarana do udice.

 

 

 

Znam da vam može zvučati kompikovano, ali da smo preskočili bilo šta od sastojaka ili koraka to bi nam značajno smanjilo količinu ulova.

 

Halcarpone ekipa je takođe lovila u kontinuitetu. Veoma su nam se približili zato što su imali više ulova tokom prethodne noći. Naša jedina prednost je to da smo mi hvatali veću ribu od njih. Konačno, totalno smo imali 212Kg ribe. Ovo nije štamparska greška, više od 200Kg za 12h! Sa ovim neobičnim ulovom nismo mogli da dočekamo da vidimo kako su ostali prošli. Da su i ostale ekipe dobro pecale celu noć  mi ne bismo imali čemu da se nadamo. Mi smo se nadali da ostali nisu imali toliko uspeha. Konačni rezultati su pokazali: ekipa A’la Carp je uhvatila 80Kg ribe. To nam je pružilo uvid da vidimo da ne samo da smo stigli prednost, koja nam je izgledala tako velika, nego i prestigli.

Proglašenje nam je pružilo sledeće informacije:


Uspeli smo da porazimo Sip Carp Tim, završili su kao treći...

 


…  ko je imao veliko iskustvo na takmičenjima, ali rezultati prethodne noći su bile zbunjujuće za sve…

 

 


U foto-finišu smo pobedili Nitu Iona (˝ujka Nitsu˝), koji je među rumunskim šarandžijama poznat kao kralj malih šarana

 

 


Sa poslednjim ulovom uspeli smo da pobedimo po drugi put

I. SBS SziKo Team – 896.4 Kg, 349 ribe.

Ovaj predivni rezultat  ne može biti veći, mislio sam, kada je  István Dérer proglasio da 349 riba su novi svetski rekord na malim kupskim takmičenjima. To znači da je SBS SziKo Tim dupli šampion i nosilac dva svetska rekorda.

 


Uživanje, rezultat koji nam niko ne može oduzeti.

Normalno priča bi se ovde završila, ali želeo bih da sa vama podelim nešto veoma važno što može svima biti za nauk.

Posle proglašenja Ujka Nitu nam je prišao sa prevodiocem i čestitao nam na nesvakidašnjem ulovu i pitao da li smo bili zadovoljni sa njegovim ribolovnim uspehom, uzimajući u obzir to da je on stariji od 60 godina. Odgovorio sam mu da je meni san da idem na takmičenja sa Andrišom i Gyurkom u tim godinama i da otpecamo tako. Kada je to čuo stavio mi je ruku na rame i pitao da napravimo zajedničku fotografiju naša dva tima.


Imali su veliku prednost pre poslednje faze, ali smo uspeli da pobedimo u poslednjim trenucima. Uprkos gubitku oni su nam čestitali sa smeškom i pitali za zajedničku sliku. Lep primer kako se dostojanstveno gubi i to ih čini  besmrtnim. Primer koji bi svi trebali da pratimo.

 


By: Zoltán Kovács

Komentari
Neophodno je da se registrujete da bi poslali komentar
Reklama
Made by:
© 2019. © 2010 SBS Tactical baits