Facebook
Twitter
Pravljenje Boila 2010 - Serija 1 - Basic Boilie Making or Is It Really So Simple?
2010.01.19.

O ovom delu ću vam pokazati, kako korak po korak, da napravite dobre šaranske mamce,sa kojima ćete uz savete i taktiku doći od običnoog pecaroša do profesionalca, uz kombinaciju sa SBS proizvodima, lansiranih  2010. U ovoj prvoj prezentaciji,uz kratki video koji će pokazati kako da napravite dobru boilu, bez straha da ćete doživeti neuspeh na pecanju.To može da bude ključna stvar kad prvi put pravite boilu, da ukoliko doživite neuspeh da prestanete da ih pravite ubuduće ili da prestanete sa pecanjem.zašto mislim da je to važno?Obično ribolovci čuvaju svoje tajne o pravljenju boila ukoliko postižu uspehe sa njima, ne vole da dele recepte sa drugima.Obično kad pravite prvi put doživite neuspeh na svom prvom pecanju sa tim boilima, kao što sam i ja doživeo kad sam ih prvi put napravio pre 8 godina.Voleo bih da sam tad imao ovu video prezentaciju da pogledam, da bih izbegao frustacije od neuspešnog pecanja i loše napravljenih boila.Možete se upitati zašto to sada objašnjavam?

Мој оdgovor je jednostavan, каd sam počeo sa ovim sportom, bio sam srećan ako bi mi neko pomogao. Мој instruktor je bio ni manje ni više nego svetski prvak. Da mi nije pomogao, nikad ne bih dostigao sadašnji nivo. zato sma i odlučio da pružim pomoć ljubiteljima ribolova C&R (uhvati i pusti) bili oni početnici ili profesionalci.pre nego počenem sa savetima, znam da ima onih koji će se upitati... zašto baš sa SBS proizvodima?Razlog je taj što sam sve do sada postignuto, ostvario kao ribolovac, ili takmičar ribolovac, zahvaljujući baš isključivo SBS proizvodima.Uspeh sa SBS-om me je ubedio da ne koristim druge proizvode, već isključivo proizvode sa znakom brenda "SBS". Verovatno ste nekad bili razočarani koristeći druge proizvode ili ste gledali druge test ribolovce koji su koristili druge proizvode, jer nisu postizali neke uspehe na pecanju.čak ste možda i videli da su koristili i naše proizvode ali nestručno ili po neki proizvod pa je izostao uspeh.Zato oni koji su gledali moje video zapise ili čitali moje članke o boilama i ribolovu,koji me znaju ili ne znaju,gledanjem istih, uveruiće se u autentičnost mojih reči, o lakoći dostupnosti informacija koje delim sa vama, radi  vašeg uspešnijeg ribolova.koje će pokazati da sam u pravu. Моlim vas pogledajte moje video zapise i pročitajte moje članke,kojima ću vas ubediti u autentičnost mojih saveta i većoj lovnosti boila ako ih primenjujete.Sad da vidmo šta nam je potrebno da napravimo našu osnovnu boilu, kojom ćemo dokazati izuzetnu lovnost SBS proizvoda!
Šta nam je potrebno za boilu:Sada?


Stvari koje su nam neophodne za pravljenje boile:

- Pištolj za boile
- Roler za boile
- Sto za boile (neophodan samo ako pravimo boile)
- Lonac za kuvanjel
- Nož
- Čekić
- Ekseri

hajde da vidimo šta ćemo napraviti. Odabraćemo pomoću sledećih kriterijuma:

- Da se lako prave.
- Da recept ne bude suviše komplikovan.
- Da priprema ne zahteva suviše alata i da se mogu lako naći proizvodi koji nam trebaju.
- Тreba da sadrži sve sastojke koji su neophodni za dobru boilu.


Nakon što sam proučio kriterijume , odabrao sam šta ću napraviti.
Catcher Ready-Made Base Mix. Postoji u dve verzije:
Kuvane boile i topljivi boili miks.

Odličan izbor, novo u 2010.god.sadrži sve što je potrebno za dobru boilu. Za razliku od prethodnih proizvoda, ova smeša sadrži sve u praahu, arome,pojačivače apetita, zasladjivače,atraktore,riblje ulje u pravilno odredjenim količinama.To znači da je u miksu sve što nam je potrebno.Znam da zvuči neverovatno, natural Attract u tečnom stanju i Omega Red Salmon oil koristimo u praškastom stanju u miksu.Ali to nije jedina stvar koja će vas začuditi.napravićete boilu u dve verzije:Prva aroma Frankfurtske kobasice, koja najbolje radi  od kraja proleća do rane jeseni, druga the Squid & Octopus / Strawberry (lignja i hobotnica sa ukusom jagode)koje je efikasna tokom cele godine. Онда лигње и хоботнице / укусом јагоде који ступа на снагу током целе године, medjutim, ove boile se lakše tope u proleće i jesen.


Tu je kuvana verzija Frankfurtske kobasice na levoj, а mešavina lignje i hobotnice sa ukusom jagode na desnoj strani.Važna napomena:koja je razlika izmedju ova dva pakovanja,(kuvana ili topljiva)  reč topljiva(soluble) piše na pakovanju.

Као što slika gore pokazuje, naćićete SBS nove proizvode u 2010.godini u novom izdanju i novom pakovanju.prvo ću vam pokazati kako da napravite boilu sa aromom Frankfurtske kobasice.


Svi neophodni sastojci koji su nam potrebni za pravljenje su tu: Boili miks i voda.

Samo voda??А gde su ostaali sastojci i jaja? Ne morate čak ni da razmišljate o jajima za ovaj miks.Jaja su deo miksa.Samo dodajte odredjenu količinu vode na sadržaj paketa sa miksom.


Kutija sadrži praznu označenu bocu,tako da nećete morati da brinete o merenju tačne količine vode koja je potrebna.

Pre nego počnemo, uradimo neke neophodne stvari:


prvi korak da fiksiramo boili roler!

Drugi korak je da pravilno odsečete plastični levak za pištolj za boile.To možete uraditi lako ako je odsečete kao što vam slika pokazuje:


1. Plastični levak gurnite u rupu rolera dokle možete, zatim povucite nazad 1mm i obeležite mesto gde ćete ga odseći.
2. Povucite ga nazad 1mm i obeležite nožem .
3.odesecite levak na obeleženom mestu.

Nakon što smo završili ove male zadatke,sve je spremno i možemo početi.
Sledeći korak je mešanje:


Novo pakovanje miksa, garantuje svežinu i aromu duži period.


Istresite sadržaj miksa u posudu za mešanje.
Osetićete svežinu, aromatičnost i miris ulja u miksu.


                                                         Zatim napunite bocu vodom do gornje linije,to je tačno 225ml, pa sipajte u miks.Mešajte miks sa vodom... !


zatim ponovo napunite bocu, ali ovog puta do niže crte, то је 150 ml i dodajte u mešavinu.
Dvostruko dodavanje vode traži dodavanje jos miksa
.


Sad imamo tačno 375ml vode u miksu.
Zbog tačne količine vode, dobićete pravu teksturu miksa za lakše rolovanje.
.


kad se smeša sama odvoji od posuude, stavite je u plastičnu kesu da odstoji.


Kad je smeša odstojala 5 minuta, kobasice će lakše izlaziti iz pištolja.


na ovaj način ćete izbeći nepšrijatnosti pri rolovanju.Ako se budete držali mojih saveta,dobićete savršenu smesu, koje će proizvesti kobasice, koje će se lako rolovati.


Sledeći korak je rolovanje kobasice,pomoću rolera.Stavite kobasicu tačno na polovinu rolera.


Gornji deo rolera, stavite isto na pola.


Pomerajte roler napred naazad 2 do 3 puta…


… dobićete izrolovanu kobasicu


Boili sada treba da se skuvaju.


Sad vidite zašto vam je potreban lonac i šporet za kuvanje.
Sipajte vodu i počnite kuvanje.


Stavite boile u cedaljku i kuvajte.

Vreme kuvanja boila je veoma važno. ne kuvajte ih duže od 2 minuta.Vreme kuvanja zavisi od veličine boile. Boila od 18mm mora da se kuva 1 minut i 30 sekundi.Кuvanje the Catcher Ready-Made Base Miksa zavisi od veličine boile (ovo je boila bez jaja i vreme kuvanja se razlikuje od boile napravljene od jaja) 

- 10 mm: 0 minute 50 seconds
- 12 mm: 1 minute 00 seconds
- 14 mm: 1 minute 10 seconds
- 16 mm: 1 minute 20 seconds
- 18 mm: 1 minute 30 seconds
- 20 mm: 1 minute 40 seconds
- 24 mm: 1 minute 50 seconds


Skuvane boile sad ćemo da osušimo.

You can do two things with the bait you have made this way:

1. Sušite ih 2 do 3 dana - držite ih na suvom i promajnom mestu.

2. kad ih osušite, stavite ih u hermetički zamrznute kese i zamrznite ih.Boile uzmite iz zamrzivača noć pre odlaska na pecanje,dobićete svežu i dobru boilu,iste onakve kakve su bile posle kuvanja. Možete držati zamrznute boile u zamrzivaču mesecima, a da ne promene kvalitet.


Sad ćemo napraviti drugu boilu
Soluble Catcher Ready-Made Base Mix Squid & Octopus
/ Strawberry jam flavour boilie.

                                                naravno, neću vam pokazivati  korak po korak iste stvari, ukazaću samo na razlike.


Prvu razliku ćete naći u obojenoj boci sa tečnošću,koju ćete naći u pakovanju, a to je Gold Treasure tečnost. will find a gold coloured liquid in the box next to the boilie mix, a bottle filled with Gold Treasure.
Novo u 2010, to je SBS Gold Treasure tečnost sa ukusom kukuruza.


Sipajte u posudu svih 225ml.


Praznu bocu napunite do crte (150ml) sa vodom.


… i sipajte u miks
Znači, sad imamo 375ml tečnosti u miks.


Mešajte miks i sve je isto kao u prethodnom, dok ne dodje do kuvanja  ...


Ove boile ne treba kuvati, vreme sušenja zavisi od veličine vazduha i temperature vazduha, ali to je obično izmedju 8 i 10 dana.

Topljiva boila mora se čuvati na suvom i zaštićena od vlage.Nikad ih ne sušite ventilatorom, jer će doći do pucanja boila.Topljive boile se ne zamrzavaju, čak i ako ih zamrznete neće puno izgubiti na efikasnosti jer su pravljenje od 100% prirodnih sastojaka..
Ако znate da ćete topljive bolile koristiti mnogo kasnije nego vreme sušenja, stavite ih u hermetičke kese,da se ne osuše previše.Posle 3 ili 4 meseca,topljive boile će malo izgubiti od svoje lovnosti,zbog ekstremno dugog sušenja.
Ако smatrate da niste u stanju da napravite boilu pomoću mojih slika i objašnjenja, pogledajte moju kratku video prezentaciju,biće vam onda sve jednostavnije, i pitaćete samog sebe kako je ovo sve tako jednostavno?


By: Zoltan Kovač 

Slike, video: Peter Takač

Komentari
Neophodno je da se registrujete da bi poslali komentar
Reklama
Made by:
© 2019. © 2010 SBS Tactical baits